? Kantarellpaj
I söndags så gjorde jag mig två härligt goda kantarellpajer..
Som vanligt så följde jag inte något recept utan blandade friskt..
Detta blev resultatet.
Recept taget ur minnet
pajskal
3 dl mjöl
2 ägg
150 g margarin.
blanda mjöl och margarin till en grynig massa.. blanda snabbt i äggen och forma degen antingen till en runt eller fyrkantig tjock degklump.
täck över och låt degen stå kallt i ca 30 minuter.
Kavla ut degen till lagom storlek.
Klä in pajformen och picka botten och kanter med hjälp av en gaffel.
Ställ in i ugnen på 200 grader tills skalet har fått lite färg.
Under tiden du gräddar pajskalet så gör du fyllningen.
Fyllning:
Svamp (förslagsvis kantareller.. jag använde mig trattkantareller och gula kantareller)
Bacon (smakföhöjare så använd inte för mycket.. då förtar du smaken av svampen.. det är ju ändå en svamppaj inte en baconpaj)
lök (föredrar charlottenlök men i brist på den varan så använde jag denna gång rödlök och den duger lika bra den)
Salt
Stek svamp, hackad lök och små bitar av bacon tillsammans på medelhög värme... svamp blir inte gott om det får ligga för länge eller i för hög värme i stekpannan.. så tänk på temperaturen.
Vispa ihop 3 ägg, 3 dl mjölk och 1 dl riven medelstark ost.
Lägg svamp/baconröran i pajskalen och häll över äggstaningen.. tänk på att breda ut osten så att den täcker hela pajen..
Ställ in i ugnen (200 grader i ca 35-40 minuter eller tills äggstaningen har fått fin färg...som bilden ovan)
Ta ut ur ugnen och låt pajen stå några minuter inna servering.
En fräsch sallad serveras med fördel till pajen eftersom pajen är sig är ganska mättande.
Paj passar utmärkt att göras i förväg.. kan frysas.
Som vanligt så följde jag inte något recept utan blandade friskt..
Detta blev resultatet.
Recept taget ur minnet
pajskal
3 dl mjöl
2 ägg
150 g margarin.
blanda mjöl och margarin till en grynig massa.. blanda snabbt i äggen och forma degen antingen till en runt eller fyrkantig tjock degklump.
täck över och låt degen stå kallt i ca 30 minuter.
Kavla ut degen till lagom storlek.
Klä in pajformen och picka botten och kanter med hjälp av en gaffel.
Ställ in i ugnen på 200 grader tills skalet har fått lite färg.
Under tiden du gräddar pajskalet så gör du fyllningen.
Fyllning:
Svamp (förslagsvis kantareller.. jag använde mig trattkantareller och gula kantareller)
Bacon (smakföhöjare så använd inte för mycket.. då förtar du smaken av svampen.. det är ju ändå en svamppaj inte en baconpaj)
lök (föredrar charlottenlök men i brist på den varan så använde jag denna gång rödlök och den duger lika bra den)
Salt
Stek svamp, hackad lök och små bitar av bacon tillsammans på medelhög värme... svamp blir inte gott om det får ligga för länge eller i för hög värme i stekpannan.. så tänk på temperaturen.
Vispa ihop 3 ägg, 3 dl mjölk och 1 dl riven medelstark ost.
Lägg svamp/baconröran i pajskalen och häll över äggstaningen.. tänk på att breda ut osten så att den täcker hela pajen..
Ställ in i ugnen (200 grader i ca 35-40 minuter eller tills äggstaningen har fått fin färg...som bilden ovan)
Ta ut ur ugnen och låt pajen stå några minuter inna servering.
En fräsch sallad serveras med fördel till pajen eftersom pajen är sig är ganska mättande.
Paj passar utmärkt att göras i förväg.. kan frysas.
Smaklig måltid
Trackback